Chapter 50 Terrorism Flashcards Preview

A-Para 2 Operations Final > Chapter 50 Terrorism > Flashcards

Flashcards in Chapter 50 Terrorism Deck (76)
Loading flashcards...
1

1. Which of the following statements regarding terrorism is NOT correct?
A) Terrorism violates the criminal laws of the United States.
B) Individuals commit acts of terrorism to further a political or social objective.
C) Terrorism intimidates a government or the civilian population.
D) The majority of terrorist attacks are impulsive and unplanned.

Ans: D
Page: 2289-2290, 2293
Type: General Knowledge

2

2. In order to draw attention to their cause, _________________ attack a population's technological infrastructure.
A) ecoterrorists
B) cyberterrorists
C) doomsday cults
D) extremist political groups

Ans: B
Page: 2292
Type: General Knowledge

3

3. An attack on an abortion clinic would MOST likely be carried out by a/an:
A) single-issue group.
B) technology terrorist.
C) violent religious group.
D) extremist political group.

Ans: A
Page: 2292-2293
Type: General Knowledge

4

4. All of the following are examples of domestic terrorism, EXCEPT the:
A) Oklahoma City bombing.
B) Centennial Park bombing.
C) World Trade Center attack.
D) Atlanta abortion clinic attacks.

Ans: C
Page: 2290-2291
Type: General Knowledge

5

5. To date, the preferred weapons of mass destruction for terrorists have been:
A) nuclear.
B) chemical.
C) explosive.
D) biologic.

Ans: C
Page: 2297
Type: General Knowledge

6

6. Biologic agents are:
A) synthetically manufactured and weaponized by mixing the synthetic component with an organism.
B) least preferred by terrorists because they are difficult to disseminate over a large population.
C) the ideal weapons of mass destruction if the terrorist's objective is to affect a small geographic area.
D) naturally occurring organisms that are cultivated in a laboratory.

Ans: D
Page: 2303
Type: General Knowledge

7

7. The terrorism carried out by groups that have close ties with a national government is referred to as:
A) international terrorism.
B) state-sponsored terrorism.
C) foreign-funded terrorism.
D) intercontinental terrorism.

Ans: B
Page: 2290
Type: General Knowledge

8

8. Which of the following statements regarding chemical agents is correct?
A) Chemical agents are manmade substances that destroy living organisms.
B) There is no effective antidote for any chemical agent at the present time.
C) Chemical agents can be weaponized only in the form of liquid or vapor.
D) The majority of chemical agents used by terrorists are naturally occurring.

Ans: A
Page: 2298
Type: General Knowledge

9

9. A suicide bomber typically uses a(n) _______________ to achieve his or her objective.
A) dirty bomb
B) metabolic agent
C) incendiary weapon
D) industrial chemical

Ans: C
Page: 2297
Type: General Knowledge

10

10. When the National Terrorism Advisory System alerts responders to the potential for a terrorist attack:
A) you should take appropriate precautions while continuing to perform daily duties and responding to EMS calls.
B) the Department of Homeland Security will release general information regarding the reason for the current threat level.
C) specific information regarding the source of the current threat will be disclosed to EMS supervisory personnel only.
D) you should generally avoid nonemergent transports and only transport patients who are critically ill or injured.

Ans: A
Page: 2294
Type: General Knowledge

11

11. Which of the following should make you the MOST suspicious of a terrorist attack or an incident involving a weapon of mass destruction?
A) You respond to a temple, church, or mosque for a patient who was assaulted.
B) You receive a call involving multiple patients with similar signs and symptoms.
C) A public building is evacuated when an employee notices the smell of natural gas.
D) A government employee presents with an acute onset of a cough and dyspnea.

Ans: B
Page: 2294
Type: General Knowledge

12

12. Which of the following is a preincident indicator of terrorism?
A) Upcoming national summit meeting
B) Explosion reported at the court house
C) Increase in violent political activism
D) Sudden increase in calls to 9-1-1

Ans: C
Page: 2294
Type: General Knowledge

13

13. Upon arriving at a scene involving a weapon of mass destruction, you should:
A) stage upwind and uphill from the incident.
B) move any bystanders away from the scene.
C) don gloves, a mask, and a protective gown.
D) begin functioning as the incident commander.

Ans: A
Page: 2294
Type: General Knowledge

14

14. If you are at the scene of an incident that potentially involves a weapon of mass destruction and other emergency resources are en route, it is MOST important for you to give the dispatcher information regarding the:
A) optimal route of approach.
B) specific resources required.
C) suspected weapon involved.
D) estimated number of patients.

Ans: A
Page: 2296
Type: General Knowledge

15

15. Requesting a hazardous materials team as early as possible to a scene involving a weapon of mass destruction is MOST important because:
A) a member of the hazardous materials team must function as the incident commander.
B) the hazardous materials team must quickly identify the type of weapon that was used.
C) you must be decontaminated prior to initiating care for any injured patients.
D) it takes time for the hazardous materials team to assemble their personnel and equipment.

Ans: D
Page: 2296
Type: General Knowledge

16

16. Upon arriving at a scene in which the incident command system has already been established, you should:
A) report to the treatment section and begin secondary triage.
B) locate the medical staging officer to receive your assignment.
C) notify the incident commander and request further instructions.
D) immediately report to the triage section and begin triaging patients.

Ans: B
Page: 2296
Type: General Knowledge

17

17. When triaging patients at the scene of an explosion, you should be especially aware of the fact that:
A) the terrorist may still be present at the scene.
B) a secondary explosive device may be present.
C) wind direction and speed may change quickly.
D) many explosions involve radioactive material.

Ans: B
Page: 2296-2297
Type: General Knowledge

18

18. In contrast to volatile chemical agents, nonvolatile chemical agents:
A) evaporate fast when left on a surface in the optimal temperature range.
B) include sarin and will turn from liquid to gas within seconds to minutes.
C) include all nerve gases and remain in the environment for weeks to months.
D) can remain on surfaces for long periods of time, usually longer than 24 hours.

Ans: D
Page: 2298
Type: General Knowledge

19

19. Vesicant agents inflict injury by causing:
A) central nervous system depression and respiratory failure.
B) parasympathetic nervous system stimulation and bradycardia.
C) burn-like blisters to form on the skin and in the respiratory tract.
D) destruction of the platelets, resulting in spontaneous hemorrhage.

Ans: C
Page: 2298
Type: General Knowledge

20

20. All of the following chemicals are vesicant agents, EXCEPT:
A) chlorine.
B) lewisite.
C) phosgene oxime.
D) sulfur mustard.

Ans: A
Page: 2298
Type: General Knowledge

21

21. Gray discoloration of the skin is a sign of permanent damage seen following exposure to:
A) lewisite and phosgene oxime.
B) chlorine and sulfur mustard.
C) phosgene, soman, and tabun.
D) V agent and sulfur mustard.

Ans: A
Page: 2298-2299
Type: General Knowledge

22

22. Following exposure to sulfur mustard:
A) the patient experiences immediate intense pain, indicating rapid damage to the underlying cells and tissues.
B) the patient experiences a progressive reddening of the affected area, which will gradually develop into large blisters.
C) signs and symptoms typically appear within 1 to 2 minutes, reflecting rapid entry of the chemical into the bloodstream.
D) the patient often develops a grayish discoloration at the contaminated site, even though secondary cellular injury does not occur.

Ans: B
Page: 2299
Type: General Knowledge

23

23. In contrast to sulfur mustard, lewisite and phosgene oxime exposures:
A) do not result in the formation of blisters.
B) have a delayed onset of signs and symptoms.
C) cause a change in the structure of the cells.
D) cause a rapid onset of signs and symptoms.

Ans: D
Page: 2299
Type: General Knowledge

24

24. Which of the following statements regarding vesicant agent treatment is correct?
A) British anti-lewisite is carried by civilian EMS units.
B) Aggressive airway support must occur prior to decontamination.
C) No antidotes exist for sulfur mustard or phosgene oxime exposure.
D) IV access should be deferred until the patient is at a burn center.

Ans: C
Page: 2299
Type: General Knowledge

25

25. Initial exposure to __________ produces upper airway irritation and a choking sensation.
A) soman
B) chlorine
C) phosgene
D) phosgene oxime

Ans: B
Page: 2299
Type: General Knowledge

26

26. Which of the following statements regarding phosgene is correct?
A) Phosgene is a product of combustion and may be encountered at a fire involving a textile factory or the burning of freon.
B) Initial signs and symptoms of phosgene exposure include abdominal pain, hematemesis, exertional dyspnea, and a cough.
C) Phosgene is a rapidly acting chemical that produces immediate airway irritation, nausea, a severe cough, and profound pulmonary edema.
D) Because phosgene is an odorless chemical, the patient may remain in the contaminated area for an extended period of time.

Ans: A
Page: 2299-2300
Type: General Knowledge

27

27. Nerve agents block _______________, an essential enzyme of the nervous system.
A) epinephrine
B) acetylcholine
C) norepinephrine
D) cholinesterase

Ans: D
Page: 2300
Type: General Knowledge

28

28. When sarin is on clothing, it has the effect of off-gassing, which means that:
A) it rapidly transforms from a vapor to a liquid.
B) contamination of the patient is limited to a short period.
C) its vapors are continuously released over a period of time.
D) the chemical soaks through clothing and penetrates the skin.

Ans: C
Page: 2301
Type: General Knowledge

29

29. In contrast to sarin, soman:
A) is much less persistent and is odorless.
B) is five times as lethal and has a fruity odor.
C) is a clear, oily agent that looks like baby oil.
D) enters the body exclusively through the skin.

Ans: B
Page: 2301
Type: General Knowledge

30

30. Which of the following statements regarding tabun is correct?
A) The primary route of exposure to tabun is through the skin.
B) Tabun has a fruity smell and an appearance similar to sarin.
C) Tabun is twice as lethal as sarin and 50 times less persistent.
D) The components used to manufacture tabun are hard to acquire.

Ans: B
Page: 2301
Type: General Knowledge