Chapter 48 Vehicle Extrication and Special Rescue Flashcards Preview

A-Para 2 Operations Final > Chapter 48 Vehicle Extrication and Special Rescue > Flashcards

Flashcards in Chapter 48 Vehicle Extrication and Special Rescue Deck (75)
Loading flashcards...
1

1. The MOST difficult part of any rescue is: A) accessing the patient so you can provide treatment. B) determining which treatment is required immediately. C) physically moving the patient to a less confined area. D) the simultaneous coordination of rescue and treatment.

Ans: D Page: 2221

2

2. Which of the following situations does NOT depict a technical rescue? A) Disentangling a young woman from her badly damaged vehicle B) Moving a 180-pound man from his living room to the ambulance C) Gaining access to an unresponsive man who is trapped in a grain silo D) Retrieving a woman whose car was swept off the road by swift water

Ans: B Page: 2222

3

3. Recognizing hazards, securing the scene, and calling for appropriate assistance are characteristic of the ______________ level of technical rescue. A) command B) operations C) awareness D) technician

Ans: C Page: 2222

4

4. Access to a patient and the initiation of treatment can begin only after the: A) triage officer is present. B) scene has been made safe. C) patient has been disentangled. D) fire department is at the scene.

Ans: B Page: 2222-2223

5

5. When providing treatment to a patient while he or she is being rescued, it is MOST important to: A) follow the orders of the person in charge of the rescue. B) administer high-flow oxygen throughout the entire rescue. C) advise all personnel that they are to follow your directions. D) provide reassurance to the patient during the rescue effort.

Ans: A Page: 2222

6

6. If you believe that your assigned task at a rescue incident may be unsafe, it would be MOST appropriate for you to: A) assign yourself a task that poses less of a safety threat. B) proceed with the task while exercising extreme caution. C) reorganize the rescue effort as dictated by the situation. D) bring your concern to the attention of the safety officer.

Ans: D Page: 2222

7

7. Which of the following is NOT a reason for an unnecessarily difficult or failed rescue attempt? A) Not having familiarity with the rescue equipment utilized B) Not considering the issue of recovery versus rescue mode C) Not considering additional medical problems that the patient has D) Underestimating the environment in which the rescue is occurring

Ans: B Page: 2222

8

8. With regard to rescue, it is MOST important for the paramedic to: A) have an advanced working knowledge of a wide variety of rescue equipment, such as the Jaws of Life. B) be trained well enough to be able to coordinate a rescue effort and function as the incident commander. C) be able to understand and identify potential hazards and determine whether it is safe to gain access to the patient. D) be able to quickly recognize a rapidly deteriorating situation so that the paramedic can relocate bystanders to a place of safety.

Ans: C Page: 2223

9

9. The MOST effective way of preparing your department to respond to a technical rescue incident is to: A) identify hazard areas in the jurisdiction in which you function. B) train with fire departments and special rescue teams in your area. C) designate key personnel and equipment to respond to every rescue. D) attend a technical rescue class that emphasizes responder awareness.

Ans: B Page: 2223

10

10. If your department has its own technical rescue team: A) technical rescue protocols should be established. B) the rescue team should respond on every EMS call. C) there is generally not a need to call in an outside agency. D) it should have only one designated incident commander.

Ans: A Page: 2223

11

11. Immediately upon arriving at the scene involving a technical rescue situation: A) an emergency treatment area must be identified. B) the paramedic must ascertain the number of patients. C) additional resources must be summoned to the scene. D) a rapid and accurate scene size-up must be conducted.

Ans: D Page: 2223

12

12. The size of the rescue area is dependent MOSTLY upon the: A) potential hazards that exist. B) number of rescuers present. C) severity of the patient's injuries. D) complexity of the rescue effort.

Ans: A Page: 2224

13

13. In addition to identifying and evaluating any hazards, scene stabilization typically involves all of the following components, EXCEPT: A) observing the geographic area. B) noting the routes of access and exit. C) observing wind and weather conditions. D) determining if air transport is available.

Ans: D Page: 2224

14

14. Which of the following statements regarding the hot zone at a rescue scene is correct? A) The hot zone should be specifically designated for decontamination of rescue personnel and equipment. B) The hot zone should be a large perimeter around the entire scene and should be cordoned off with yellow tape. C) The hot zone immediately surrounds the dangers of the rescue site and is only accessible by entry and rescue teams. D) The hot zone is designated for the staging of vehicles and equipment and is also where the command post is located.

Ans: C Page: 2224

15

15. After the warm zone has been established: A) law enforcement officials should identify it with red tape. B) it should be demarcated with orange police or fire line tape. C) only entry and rescue teams are allowed to function within it. D) a rescuer should be posted there to prevent unauthorized entry.

Ans: B Page: 2224

16

16. After stabilizing the scene, you must next: A) request the presence of fire and technical rescue personnel. B) get access to the patient and determine his or her degree of entrapment. C) ensure that the public and media personnel remain in the cold zone. D) begin the processes of extrication and emergency medical treatment.

Ans: B Page: 2225

17

17. Once the patient has been disentangled, your primary focus should be to: A) begin emergency care. B) protect his or her spine. C) perform a detailed exam. D) safely remove the patient.

Ans: D Page: 2226

18

18. The only time a patient should be moved prior to completion of initial care, assessment, stabilization, and treatment is when: A) more than one noncritical patient is involved. B) the patient is in severe pain and is extremely anxious. C) the patient's or responder's life is in immediate danger. D) your primary assessment reveals no life-threatening injuries.

Ans: C Page: 2226

19

19. Packaging a patient is MOST accurately defined as: A) preparing the patient for movement as a unit. B) ensuring that full spinal precautions are taken. C) splinting all fractures before moving a patient. D) securely fastening a patient to a long backboard.

Ans: A Page: 2226

20

20. Which of the following statements regarding patient transport is correct? A) Because of the location of most technical rescue scenes, a helicopter should routinely be dispatched to transport the patient. B) Air transport would be appropriate if the patient is critical or if the scene is far removed from the closest appropriate hospital. C) In rough-terrain rescues, the use of a long backboard is most practical and appropriate for moving a patient to the awaiting ambulance. D) Unless an injured patient has fractures to the lower extremities, it is acceptable to allow him or her to walk from the rescue scene to the ambulance.

Ans: B Page: 2227

21

21. Which of the following items of information is typically NOT obtained by the dispatcher prior to sending rescue units to the scene? A) Condition and position of patients B) The patient's medical history C) The caller's name and phone number D) Number of people injured or entrapped

Ans: B Page: 2223

22

22. The scope and magnitude of a rescue incident: A) generally remains unchanged. B) is determined by the paramedic. C) does not affect your approach. D) should be reassessed frequently.

Ans: D Page: 2223

23

23. Which of the following statements regarding utility hazards at the scene of a rescue operation is correct? A) Natural gas displaces carbon dioxide in the air. B) Live power lines usually arc or produce sparks. C) Utility hazards can be above or below the ground. D) You should park at least 10 feet away from downed power lines.

Ans: C Page: 2224-2225

24

24. Which of the following items of personal protective equipment is NOT always required when performing a water rescue? A) Thermal protection B) An approved helmet C) Personal flotation device D) Contamination protection

Ans: D Page: 2225

25

25. A handheld global positioning system is MOST useful in _____________ rescue incidents. A) nighttime B) wilderness C) water-related D) confined space

Ans: B Page: 2225

26

26. Immediate implementation of an incident management system is critical because: A) many technical rescue incidents become complex and require a large number of assisting units and personnel. B) there must be one person in charge of assigning tasks to incoming ambulances, rescue units, and other emergency resources. C) each ambulance or rescue unit that responds to the scene must have one person who assumes the role of incident commander. D) technical rescue incidents tend to attract large crowds and media who must be updated regularly on the status of the rescue situation.

Ans: A Page: 2224

27

27. The single MOST important process to ensure ongoing rescuer safety at a technical rescue incident is: A) the accountability system. B) assignment of a safety officer. C) mandated use of reflective vests. D) the presence of law enforcement.

Ans: A Page: 2225

28

28. Once you have succeeded in establishing verbal contact with a man who is in the process of being rescued, it is MOST important to: A) answer all of his questions. B) use the patient's first name. C) remain in contact with him. D) speak slowly and distinctly.

Ans: C Page: 2225

29

29. Which of the following statements regarding vehicle air bags is correct? A) Vehicles equipped with air bags have a built-in safety sensor that causes all the air bags in the vehicle to deactivate upon impact. B) Air bags can deploy any time after an accident and must be deactivated even if the vehicle's power supply has been disconnected. C) Vehicle air bags serve as the primary protective mechanism to protect the front seat passengers of a vehicle involved in a frontal crash. D) If the air bags on the passenger's and driver's sides have not deployed by the time you arrive at the scene, there is no need to deactivate them.

Ans: B Page: 2228, 2235

30

30. In a four-door vehicle, the B posts are located: A) behind both of the rear doors. B) closest to the front of the vehicle. C) behind the rear passenger windows. D) between the front and rear doors.

Ans: D Page: 2228