Chapter 47 Incident Management and Multiple Casualty Incidents Flashcards Preview

A-Para 2 Operations Final > Chapter 47 Incident Management and Multiple Casualty Incidents > Flashcards

Flashcards in Chapter 47 Incident Management and Multiple Casualty Incidents Deck (63)
Loading flashcards...
1

1. A single command system is one in which:
A) the incident commander assumes all functional roles.
B) one person is in charge, even if multiple agencies respond.
C) one person is in charge, unless multiple agencies respond.
D) one person from each responding agency assumes command.

Ans: B
Page: 2201
Type: General Knowledge

2

2. A multiple-casualty incident is MOST accurately defined as an event in which:
A) mutual aid from other agencies is required to care for numerous patients.
B) there are at least 25 patients, more than half of whom are critically injured.
C) the number of patients exceeds the resources available to the initial responders.
D) there are more patients who require advanced life support than patients who do not.

Ans: C
Page: 2207
Type: General Knowledge

3

3. Which of the following events would MOST likely cause an open, or uncontained, multiple-casualty incident?
A) Tornado
B) Bus wreck
C) Small explosion
D) Two-car collision

Ans: A
Page: 2207
Type: General Knowledge

4

4. A closed, or contained, multiple-casualty incident is a situation that:
A) does not have the potential to grow in size or complexity.
B) involves no more than 10 patients who are critically injured.
C) does not require mutual aid assistance from other agencies.
D) is not expected to produce more patients than initially present.

Ans: D
Page: 2207
Type: General Knowledge

5

5. Using the incident command system provides a modular organizational structure that:
A) is overseen by the most experienced paramedic.
B) depends on the size and complexity of the incident.
C) requires a uniform approach to any major incident.
D) remains static in all incidents involving mass casualties.

Ans: B
Page: 2200
Type: General Knowledge

6

6. _____________ is the process in which individual units or different organizations make independent decisions about the next appropriate action.
A) Freelancing
B) Sole command
C) Unified command
D) Effort duplication

Ans: A
Page: 2200
Type: General Knowledge

7

7. An individual's span of control:
A) should be self-assigned and dependent on the incident size.
B) is the degree of responsibility assigned by a higher authority.
C) represents the number of personnel who report to him or her.
D) limits his or her autonomy to delegate tasks to another person.

Ans: C
Page: 2200
Type: General Knowledge

8

8. Command functions include all of the following, EXCEPT the:
A) triage officer.
B) safety officer.
C) liaison officer.
D) public information officer.

Ans: A
Page: 2200
Type: General Knowledge

9

9. Which of the following duties is NOT a responsibility of the incident commander?
A) Assessing the entire incident scene
B) Developing a plan to manage the incident
C) Establishing strategic objectives and priorities
D) Authorizing medical treatment interventions

Ans: D
Page: 2200
Type: General Knowledge

10

10. During a small-scale incident, the incident commander:
A) will likely not respond to the scene.
B) may perform all the command functions.
C) primarily assumes the role of safety officer.
D) delegates all authority to the senior paramedic

Ans: B
Page: 2200
Type: General Knowledge

11

11. Which of the following statements regarding the unified command system is correct?
A) A unified command system is difficult to establish before an incident and is activated when the resources of one agency are significantly overwhelmed.
B) In a unified command system, multiple agencies from multiple jurisdictions work together to develop a plan that involves shared responsibilities.
C) A unified command system functions optimally if one incident commander from each agency is identified before a multiple-casualty incident actually occurs.
D) The response plan developed by a unified command system should focus only on major events such as building collapses, plane crashes, and terrorist attacks.

Ans: B
Page: 2200-2201
Type: General Knowledge

12

12. A single command system:
A) involves multiple agencies that share the responsibility for management of the incident.
B) generally increases an individual's span of control to include as many as 10 to 15 people.
C) is one in which a single person is in charge, even if multiple agencies respond to the incident.
D) is ideally used for long-duration, complex incidents that require the services of a single agency.

Ans: C
Page: 2201
Type: General Knowledge

13

13. Prior to implementing any plans or operations at the scene of a multiple-casualty incident, you should FIRST:
A) notify your supervisor or the incident commander.
B) make sure the assigned safety officer is present.
C) move any unnecessary personnel away from the area.
D) acquire the assistance of at least seven other rescuers.

Ans: A
Page: 2201
Type: General Knowledge

14

14. The transfer of incident command should occur:
A) when the most experienced paramedic arrives.
B) over the radio so all involved personnel can hear.
C) at least every hour throughout the entire incident.
D) face to face, if possible, and in an orderly manner.

Ans: D
Page: 2201
Type: General Knowledge

15

15. Broadly speaking, the finance section chief is responsible for:
A) documenting all expenditures at an incident and seeking reimbursement.
B) tracking all personnel overtime and ensuring that they are compensated.
C) determining what impact the incident will have on the economy of the affected area.
D) predetermining how much a major incident would affect the system's finances.

Ans: A
Page: 2201
Type: General Knowledge

16

16. If responders at a major incident require additional medical equipment and supplies, they should notify the:
A) logistics section.
B) planning section.
C) operations section.
D) liaison officer.

Ans: A
Page: 2202
Type: General Knowledge

17

17. At a very large incident, the operations section is responsible for:
A) locating food, shelter, and health care for you and the other responders present at the incident.
B) managing the tactical operations job usually handled by the incident commander on routine EMS calls.
C) ensuring that there is ample lighting and functional communications equipment during the incident.
D) obtaining data regarding problems that may arise at the incident and revising the plan to solve the problem.

Ans: B
Page: 2202
Type: General Knowledge

18

18. Multiple-casualty equipment and supplies needed for airway control include all of the following, EXCEPT:
A) gloves, face shields, and a HEPA or N-95 mask.
B) oral and nasal airways, ET tubes, and Combitubes.
C) large-bore IV catheters for thoracic decompression.
D) rigid and flexible suction catheters and suction devices.

Ans: C
Page: 2202
Type: General Knowledge

19

19. Occlusive dressings and large-bore IV catheters for thoracic decompression are supplies used to address ____________ issues at a multiple-casualty incident.
A) disability
B) breathing
C) circulation
D) airway control

Ans: B
Page: 2202
Type: General Knowledge

20

20. The ______________ has the authority and responsibility to stop an emergency operation if he or she believes a rescuer is in danger.
A) logistics chief
B) rescue officer
C) triage officer
D) safety officer

Ans: D
Page: 2202
Type: General Knowledge

21

21. If an incident is such that it warrants evacuation of people, the incident commander would MOST likely request that the _______________ disseminate that information as well as evacuation directions.
A) safety officer
B) liaison officer
C) operations chief
D) public information officer

Ans: D
Page: 2202-2203
Type: General Knowledge

22

22. The National Incident Management System is designed to:
A) prepare for, prevent, respond to, and recover from domestic incidents, regardless of cause, size, or complexity.
B) provide a consistent template to enable state, federal, and local governments to respond safely to any act of terrorism.
C) educate state, federal, and local governments, as well as private-sector organizations, to effectively prevent a domestic incident.
D) maximize the capabilities of each state in the United States to manage a large-scale disaster effectively, regardless of the cause.

Ans: A
Page: 2199
Type: General Knowledge

23

23. The National Incident Management System standard incident command structures are based on:
A) a unified command system, multijurisdictional cooperation, and continuous public education.
B) U.S. military oversight, coordination among multiple public and private agencies, and a warning system.
C) an incident command system, multiagency coordination systems, and public information systems.
D) a single command system, cooperation between state and local governments, and a mechanism to warn the public.

Ans: C
Page: 2199-2200
Type: General Knowledge

24

24. Two MOST important underlying principles of National Incident Management System are:
A) compliance and funding.
B) flexibility and standardization.
C) personnel training and certification.
D) interoperability and public awareness.

Ans: B
Page: 2199
Type: General Knowledge

25

25. Preparedness in a given area should involve decisions and planning about:
A) major disasters, such as tornadoes and earthquakes.
B) the most likely disasters for the area, among other disasters.
C) international terrorist attacks and catastrophic natural disasters.
D) the most common disasters encountered throughout the world.

Ans: B
Page: 2203
Type: General Knowledge

26

26. When sizing up the scene of a multiple-casualty incident, the LEAST of your initial concerns should be:
A) the nature of the incident.
B) requesting additional help.
C) how you will react initially.
D) why the incident occurred.

Ans: D
Page: 2203
Type: General Knowledge

27

27. If your unit is the first to arrive at an incident, you should keep yourself safe, size up the scene, and then:
A) notify dispatch, identify your unit, apprise dispatch of the situation, and assume command.
B) request additional help and then begin triaging patients, treating the most critically injured first.
C) immediately contact medical control and request authorization to function as the medical officer.
D) quickly categorize all patients according to the severity of their injuries and request additional resources.

Ans: A
Page: 2204
Type: General Knowledge

28

28. After ensuring your own safety, you should consider the safety of, in order:
A) your partner, the patient, other rescuers, and any bystanders.
B) the patient, other rescuers, any bystanders, and your partner.
C) your partner, other rescuers, the patient, and any bystanders.
D) the patient, your partner, any bystanders, and other rescuers.

Ans: C
Page: 2204
Type: General Knowledge

29

29. Initial command of an incident should be assumed by the:
A) police chief or his or her designee.
B) first paramedic to arrive at the scene.
C) most experienced public safety official.
D) highest-ranking individual at the scene.

Ans: C
Page: 2204
Type: General Knowledge

30

30. When functioning at the scene of a major incident, communication should:
A) incorporate signals for privacy purposes.
B) be face to face to minimize radio traffic.
C) involve the use of codes to limit air time.
D) occur via radio to keep everyone updated.

Ans: B
Page: 2205
Type: General Knowledge