Chapter 1 EMS Systems Flashcards Preview

P1 Final > Chapter 1 EMS Systems > Flashcards

Flashcards in Chapter 1 EMS Systems Deck (75)
Loading flashcards...
1

1. Mobile army surgical hospitals (M*A*S*H) saved thousands of soldiers' lives during the Korean war by:
A) performing surgery within 30 minutes of the injury.
B) bringing the hospital facilities closer to the battlefield.
C) deploying combat medics to retrieve wounded soldiers.
D) using helicopters to airlift casualties to the United States.

B) bringing the hospital facilities closer to the battlefield.

Ans: B
Page: 6
Type: General Knowledge

2

2. In the United States, mobile intensive care units (MICUs) initially were staffed by:
A) physicians.
B) registered nurses.
C) funeral home directors.
D) nonphysician providers.

D) nonphysician providers.

Ans: D
Page: 6
Type: General Knowledge

3

3. The entity that was created in 1966 and that provides authority and financial support for the development of basic and advanced life support programs is the:
A) National Association of EMTs.
B) United States Department of Transportation.
C) National Highway Safety Department.
D) Centers for Disease Control and Prevention.

B) United States Department of Transportation.

Ans: B
Page: 6
Type: General Knowledge

4

4. Which of the following is NOT a critical point addressed by the “White Paper” written in 1966 that was entitled “Accidental Death and Disability: The Neglected Disease of Modern Society”?
A) Ensuring that paramedics responded to every call
B) Participating in community-based prevention efforts
C) Allocating adequate resources for medical direction
D) Developing and pursuing a national EMS research agenda


A) Ensuring that paramedics responded to every call

Ans: A
Page: 7
Type: General Knowledge

5

5. The first EMT textbook, Emergency Care and Transportation of the Sick and Injured, was published in 1971 by the:
A) National Association of EMS Educators (NAEMSE).
B) American College of Emergency Physicians (ACEP).
C) American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS).
D) American Association of Critical Care Nurses (AACN).

C) American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS).

Ans: C
Page: 6
Type: General Knowledge

6

6. Dr. Eugene Nagel advanced emergency medical treatment in 1969 by:
A) training paramedics to administer certain medications directly through the chest wall and into the left ventricle.
B) developing and implementing closed-chest cardiac massage (CPR) in order to pump blood in a patient without a pulse.
C) implementing the “golden hour,” which dramatically increased survival rates of patients who experienced severe trauma.
D) developing a telemetry system that enabled fire fighters to transmit a patient's electrocardiogram to the physician at the hospital.

D) developing a telemetry system that enabled fire fighters to transmit a patient's electrocardiogram to the physician at the hospital.

Ans: D
Page: 6

7

7. Which of the following was NOT a required component identified by the Emergency Medical Services System Act of 1973?
A) EMS research
B) Mutual aid agreements
C) National EMS certification
D) Integration of health services

C) National EMS certification

Ans: C
Page: 7
Type: General Knowledge

8

8. Which of the following is one of the 10 system elements developed by the National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) in an effort to sustain EMS systems?
A) Medical direction
B) Fully enhanced 9-1-1
C) Paramedic supervisors
D) Continued federal funding

A) Medical direction

Ans: A
Page: 7
Type: General Knowledge

9

9. The EMS network begins:
A) by educating dispatchers.
B) with citizen involvement.
C) when an injury has occurred.
D) when paramedics are notified.

B) with citizen involvement.

Ans: B
Page: 10
Type: General Knowledge

10

10. Which of the following statements regarding the EMS system is correct?
A) The paramedic is usually the public's first contact with the EMS system.
B) The paramedic is a public servant who often responds to non-emergency calls.
C) The public's perception of an emergency is often the same as the paramedic's.
D) Dispatch information is usually an accurate depiction of what really happened.

B) The paramedic is a public servant who often responds to non-emergency calls.

Ans: B
Page: 10
Type: General Knowledge

11

11. If the receiving facility does not have adequate resources to take care of your patient, you should next determine whether:
A) there is an appropriate facility within a reasonable distance.
B) an emergency physician should be dispatched to the scene.
C) transport of the patient by ambulance is absolutely necessary.
D) a BLS ambulance can transport the patient to a distant hospital.

A) there is an appropriate facility within a reasonable distance.

Ans: A
Page: 10
Type: General Knowledge

12

12. Common actions performed by the dispatcher after receiving an emergency call include all of the following, EXCEPT:
A) receiving and entering all data regarding the call.
B) relaying information to the appropriate resources.
C) interpreting the information provided by the caller.
D) determining if an ambulance should be dispatched.

D) determining if an ambulance should be dispatched.

Ans: D
Page: 11
Type: General Knowledge

13

13. What instructions or guidance would an emergency medical dispatcher MOST likely provide to a caller?
A) How to properly use a bag-mask device
B) How to obtain a blood pressure by palpation
C) How to control bleeding and perform CPR
D) How to administer prescribed antihypertensives

C) How to control bleeding and perform CPR

Ans: C
Page: 11
Type: General Knowledge

14

14. If an emergency medical responder is appropriately trained and competent, he or she should be able to:
A) detect signs of patient deterioration, obtain baseline vital signs, and give IV fluids to maintain adequate perfusion.
B) perform lifesaving interventions and transport the patient after paramedics have performed a detailed physical exam.
C) recognize the seriousness of a patient's condition, provide basic life support care, and relay information to the paramedic.
D) develop a field diagnosis of the patient's problem, perform limited advanced airway techniques, and update responding paramedics.

C) recognize the seriousness of a patient's condition, provide basic life support care, and relay information to the paramedic.

Ans: C
Page: 11
Type: General Knowledge

15

15. Which of the following statements regarding the EMT is correct?
A) Manual defibrillation is a skill that all EMTs are required to learn and perform.
B) In some states, EMTs are trained in advanced airway management and IV therapy.
C) There are far more certified paramedics in the United States than there are EMTs.
D) EMTs are licensed and can provide basic life support without medical direction.

B) In some states, EMTs are trained in advanced airway management and IV therapy.

Ans: B
Page: 11-12
Type: General Knowledge

16

16. A paramedic who is licensed in a particular state:
A) is required to function under the guidance of a licensed physician.
B) has complete autonomy and can function as an independent provider.
C) must obtain more continuing education hours than a certified paramedic.
D) is authorized to function as medical control for EMTs and advanced EMTs.

A) is required to function under the guidance of a licensed physician.

Ans: A
Page: 12
Type: General Knowledge

17

17. Compared to an EMT, an AEMT:
A) can administer a variety of emergency medications.
B) has a more advanced knowledge of pathophysiology.
C) is trained and authorized to perform manual defibrillation.
D) can legally transfer patient care to a provider of lesser training.

B) has a more advanced knowledge of pathophysiology.

Ans: B
Page: 11-12
Type: General Knowledge

18

18. A major recommendation made by the 2009 EMS Education Standards for paramedic training was the:
A) removal of endotracheal intubation from the minimum core content of the training program.
B) addition of 750 hours of clinical and field training above and beyond classroom education.
C) inclusion of a college-level anatomy and physiology course as part of the training program.
D) prerequisite that all paramedic students possess a minimum of an associate's degree.

C) inclusion of a college-level anatomy and physiology course as part of the training program.

Ans: C
Page: 12
Type: General Knowledge

19

19. The 2009 National EMS Education Standards:
A) clearly state that all paramedic training programs must be at least 1,200 hours in length.
B) require inclusion of a college-level pathophysiology course within the paramedic program.
C) mandate that the paramedic designation must be achieved through an associate degree program.
D) outline the minimum knowledge base that the paramedic must possess in order to function in the field.

D) outline the minimum knowledge base that the paramedic must possess in order to function in the field.

Ans: D
Page: 12
Type: General Knowledge

20

20. The main purpose of continuing education is to:
A) facilitate networking of EMS personnel.
B) recall material that was learned previously.
C) allow EMS personnel to function at a higher level.
D) remain current with the latest treatment guidelines.

D) remain current with the latest treatment guidelines.

Ans: D
Page: 12-13
Type: General Knowledge

21

21. It is important to become involved in a national or state EMS organization, such as the National Association of EMTs (NAEMT) or the National Association of State EMS Directors (NASEMSD), because:
A) such organizations have an impact on the future direction of EMS.
B) these organizations offer continuing education for all EMS providers.
C) membership in a professional organization is a tax-deductible expense.
D) such organizations promote unique EMS training standards for each state.

A) such organizations have an impact on the future direction of EMS.

Ans: A
Page: 15
Type: General Knowledge

22

22. Performing the functions of a paramedic prior to licensure is:
A) immoral.
B) unlawful.
C) unethical.
D) permissible.

B) unlawful.

Ans: B
Page: 8
Type: General Knowledge

23

23. Records of your education, state or local credentials, and recertification are held by a recognized agency through a process called:
A) licensure.
B) reciprocity.
C) registration.
D) certification.

C) registration.

Ans: C
Page: 9
Type: General Knowledge

24

24. A paramedic is considered a health care professional, and as such should:
A) demand respect from others who are in the EMS profession.
B) meet societal expectations whether he or she is on or off duty.
C) obtain more than the required amount of continuing education.
D) maintain higher standards than other health care professionals.

B) meet societal expectations whether he or she is on or off duty.

Ans: B
Page: 15
Type: General Knowledge

25

25. In order to provide the best possible patient care, the paramedic must:
A) disregard negative judgments made by the patient.
B) project a sympathetic demeanor toward all patients.
C) appear competent, even if he or she feels incompetent.
D) establish and maintain credibility and instill confidence.

Ans: D
Page: 15-16
Type: General Knowledge

D) establish and maintain credibility and instill confidence.

Ans: D
Page: 15-16
Type: General Knowledge

26

26. Openness, honesty, and truthfulness are attributes that demonstrate:
A) integrity.
B) empathy.
C) sympathy.
D) advocacy.

A) integrity.

Ans: A
Page: 16
Type: General Knowledge

27

27. Being empathetic toward a patient means that you:
A) reassure the patient of your competence.
B) know exactly how the patient feels.
C) acknowledge the patient's feelings.
D) feel a sense of sorrow for the patient.

C) acknowledge the patient's feelings.

Ans: C
Page: 16
Type: General Knowledge

28

28. If a paramedic is self-motivated, he or she should NOT:
A) continuously educate himself or herself.
B) require maximum supervision at work.
C) possess an internal drive for excellence.
D) be able to accept constructive feedback

B) require maximum supervision at work.

Ans: B
Page: 16
Type: General Knowledge

29

29. As an advocate for your patient, you must:
A) act in the patient's best interest and remain respectful of his or her wishes and beliefs.
B) allow your personal feelings to affect the quality of care that you provide to your patients.
C) treat all patients the same, regardless of differences in lifestyle, culture, and personal values.
D) keep suspicions of abuse or neglect to yourself if the patient fears retribution from the abuser.

A) act in the patient's best interest and remain respectful of his or her wishes and beliefs.

Ans: A
Page: 16
Type: General Knowledge

30

30. All of the following are examples of injury prevention, EXCEPT:
A) demonstrating the proper use of a bicycle helmet.
B) instructing a person on how to wear a seat belt properly.
C) informing a patient of a loose rug at the top of the stairs.
D) teaching rescue breathing and CPR to a group of citizens.

D) teaching rescue breathing and CPR to a group of citizens.

Ans: D
Page: 16
Type: General Knowledge