This class was created by Brainscape user Lucián Zeman. Visit their profile to learn more about the creator.

Decks in this class (14)

Teorie 1
Odůvodněte využití Ohmovy měř. metody pro malé a velké rezistory. Vysvětlete zvětšení rozsahu pro měření proudu a napětí. Porovnejte vlastnosti Fdigitálních a analogových měř. přístrojů.
10  cards
Teorie 2
Nakreslete blokové schéma DMM a popište jednotlivé bloky. Popište jeho princip a vlastnosti. Vysvětlete na jednoduchém nákresu Ohmův zákon a Kirchhoffovy zákony a uveďte příklady využití.
4  cards
Teorie 3
Vysvětlete závislost odporu na teplotě a  supravodivost. Popište principy a vlastnosti zdrojů světla: žárovky ( včetně halogenové ) , zářivky, výbojky, LED( včetně laserové diody ) a jejich principy a vlastnosti.
9  cards
Teorie 9
Nakreslete V-A ch. stejnosměrného zdroje. Vysvětlete stav naprázdno, nakrátko a vliv vnitřního odporu zdroje na V-A ch. Hlavní vlastnosti stejnosměrných zdrojů. Nakreslete a vysvětlete V-A ch. stabilizační diody, vysvětlete rozdíl mezi lavinovou a Zenerovou diodou. Nakreslete schéma zapojení pro parametrický stabilizátor se stabil. diodou, vypočítejte neznámé a nakreslete grafické řešení.
6  cards
Teorie 10
Popište základní funkce bipol. tranzistoru. Nakreslete všechna zapojení bipol. tranzistoru jako dvojbranu, popište jeho vlastnosti. Jaké má tranzistor prac. podmínky a jak se nastavuje jeho prac. bod. Vysvětlete, proč se PB musí tepelně stabilizovat. Nakreslete V-A ch. bipol. tranzistoru, popište osy. Vysvětlete na charakteristice prac. třídy a jejich užití pro funkci T.
16  cards
Teorie 11
Rozdělení usměrňovačů. Nakreslete schéma zapojení a grafy průběhů můstkového zapojení dvoucestného usměrňovače. Vysvětlete jeho funkci. Nakreslete schéma zapojení tříbodového stabilizátoru a popište vlastnosti obvodu.
5  cards
Teorie 12
Vysvětlete účel usměrňovačů. Nakreslete schéma zapojení a grafy průběhů středového zapojení dvoucestného usměrňovače. Vysvětlete + nakreslete vliv změny kmitočtu, filtrační kapacity a zátěže na výstupní napětí. Nakreslete schéma zapojení parametrického stabilizátoru s tranzistorem. Popište funkci a vlastnosti obvodu.
7  cards
Teorie 13
Popište využití operačních zesilovačů. Nakreslete schéma zapojení OZ jako diferenčního zesilovače a vysvětlete činnost. Nakreslete zapojení OZ jako komparátoru a vysvětlete činnost. Nakreslete vstupní a výstupní signály ve stavu saturace OZ. Nakreslete derivační článek, popište vlastnosti pro logický signál a v kmitočtovém přenosu.
7  cards
Teorie 14
Popište oper. zesilovač, porovnejte vlastnosti ideálního a skutečného OZ. Jaké obvody se OZ většinou obsahuje. Nakreslete zapojení integrátoru s OZ a popište jeho  chování v kmitočtové oblasti s logickým signálem včetně grafů průběhů
6  cards
Teorie 15
Popište oper. zesilovač a jeho využití. Nakreslete blokové schéma OZ a náznak účelu jednotlivých obvodů.. Nakreslete zapojení oper. zesilovače jako usměrňovače.
3  cards
Teorie 16
Vysvětlete pojmy: náběžná a úběžná hrana, střída. Vysvětlete funkci obvodu RS a D  a nakreslete schéma zapojení
5  cards
Teorie 17
Vysvětlete rozdělení log. obvodů na log. členy + kombinační obvody a sekvenční obvody. Nakreslete schéma zapojení obvodů RST. Popište využití obvodů AND a NAND.
4  cards
Teorie 18 + 19
Popište druhy NF výkonů a vysvětlete je. Popište měření sinusového výkonu. Rozdělte tranzistorové koncové stupně. 
8  cards
Teorie 20
Nakreslete zapojení spínačových usměrňovačů a vysvětlete funkci. Popište jejich výhody a nevýhody. Nakreslete schéma zapojení zpětnovazebního stabilizátoru a popište funkci a vlastnosti obvodu.-
5  cards

More about
maturita :(

  • Class purpose General learning

Learn faster with Brainscape on your web, iPhone, or Android device. Study Lucián Zeman's MATURITA :( flashcards now!

How studying works.

Brainscape's adaptive web mobile flashcards system will drill you on your weaknesses, using a pattern guaranteed to help you learn more in less time.

Add your own flashcards.

Either request "Edit" access from the author, or make a copy of the class to edit as your own. And you can always create a totally new class of your own too!

What's Brainscape anyway?

Brainscape is a digital flashcards platform where you can find, create, share, and study any subject on the planet.

We use an adaptive study algorithm that is proven to help you learn faster and remember longer....

Looking for something else?

Make Flashcards