Virala Hepatiter Flashcards

1
Q

De fem humanpatogena hepatiterna kan delas in två grupper med avseende på spridningsvägar: Vilka smittar på vilka sätt?

A

Hepatit A och E, som enbart ger akut sjukdom, sprids fekaloralt medan Hepatit B, C och D sprids via blod och sexuell kontakt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Två av hepatiterna räknas som onkogena virus, pga att de kan orsaka hepatocellulära carcinom. Vilka?

A

Hepatit B och C.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilken är de tre viktigaste markörerna för att utvärdera leverfunktion vid akut hepatit?

A

“Blodprover som ger information om leverfunktionen är PK-INR, Albumin, Bilirubin. ASAT, ALAT och ALP är direkt felaktiga svar då de snarare normaliseras när leverfunktionen försämras.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

De flesta kroniska hepatiterna är s.k subkliniska: Vad innebär detta, och vad beror det på?

A

Att infektionen är subklinisk innebär att sjukdomen inte fullt utvecklas och blir symtomatisk: Patienter söker därmed inte vård. Hepatiter hos immunkompetenta karaktäriseras ofta av en mycket långsam inflammationsprocess, blandat med fibros och regeneration, som till följd av leverns “överfunktion” (25% funktion kan vara tillräckligt) går omärkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mot vilka hepatiter finns det effektiva vaccin tillgängliga idag?

A

Hepatit A och Hepatit B.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Virala hepatiter kan orsaka leverskada via tre olika mekanismer - Vilka?

A

1 - Via direkt cytopatisk effekt på leverceller, dvs störning av metabolism/DNA-syntes/struktur etc. Överlägset minst viktig: Hepatiter vore i stort sett ofarliga utan immunrespons!
2 - Via medfödd immunitet, ffa genom NK-celler och inflammatoriska cytokiner som IFN-y, TNF och olika interleukiner. Denna respons är av större betydelse än #1, men viruset kan ofta dämpa denna respons.
3 - Via adaptiv immunitet, med antikroppar, CD4+/CD8+-celler. Just CD8+ svaret är den absolut viktigaste faktorn dels vid leverskada, men även för att kunna nå resolution och bli av med viruset.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

HAV och HEV utgör de två akuta hepatiterna. Ange några likheter och skillnader i deras infektionsprocesser.

A

Båda två är ss-+RNA-virus som sprids fekooralt. Deras infektionssteg är i stort sett samma som alla andra virus: Associering –> adhesion –> inträde –> direkt translation i cytoplasman, då både är +RNA. En skillnad här är dock att HAV translateras till ett enda långt protein, medan HEV mer traditionellt translateras till flera små. RNA replikeras sedan, innan kapsidsyntes (och klyvning av HAV-proteinet) och egress.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ange vilka som utgör de största riskgrupperna för svåra komplikationer vid HEV-infektion.

A

HEV är associerat med hög mortalitet hos gravida kvinnor samt immunsupprimerade, där det kan orsaka massiv levernekros och följaktligen leda till döden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv hur histopatologiska förändringar i levern korrelerar gentemot cirkulerande S-HAV, anti-HAV-IgM och ALAT.

A

S-HAV innebär viruspartiklar som cirkulerar i blodet: Dessa stiger långsamt över ca 6v i infektionsförloppet i takt med att viruset replikerar sig i leverceller. Så småningom ger dessa upphov till en immunrespons mot virusantigenet: I första hand bildas då antikroppar av IgM-klass. Detta markerar en immunologisk respons, som kommer ge upphov till CD8+-celler som skadar leverceller och eliminerar virus, varav vi får histopatologiska förändringar t.ex nekros, granulation. Då stiger även ALAT i blodet, en markör på levercellskada/död.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vaccination och behandling mot Hepatit A fungerar likadant - Hur?

A

Passiv immunterapi, dvs injektion med IgG-antikroppar mot HAV.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad skiljer Hepatit B från alla andra hepatiter rent strukturellt?

A

Hepatit B är den enda humanpatogena hepatiten som är ett DNA-virus (huvudsakligen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv uppbyggnaden hos en HBV-partikel.

A

HBV-virion är ett höljevirus: I höljet finns det viktiga antiget HBsAg. Två andra proteiner inuti viruset är X-antigen, ett immunmodullerande protein som hämmar apoptos, och E-antigen, ett tolerogen som bromsar CD8+/NK-celler. Dess kapsid är ikosahedral. Mest speciellt är dess nukleotid, som till största del utgörs av DS-DNA, men även har en snutt av RNA.
Värt att notera är att ovanstående enbart gäller “äkta” HBV-partiklar, s.k Dane-partiklar: Merparten av HBV-partiklar i blodet är “lockbeten”, som saknar DNA och infektionsförmåga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv hur HBV replikerar sig i en cell efter att ha vunnit inträde mha HBsAg.

A

Nukleokapsiden med DNAt tar sig in i cellkärnan. Det supercoilas & lägger sig extrakromosomalt, varefter det sker transkription av olika slags virala mRNA. Ett extremt långt (s.k Pre-genomiskt RNA) som kodar för hela genomet kan därefter translateras till nya viruspartiklar, som kan gå i egress eller “fylla på” med DNA i cellkärnan. Kortare virala mRNAs kan translateras till andra virala protein och bilda icke-infektiösa viruspartikar utan DNA, mha ER, och exporteras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Barn som smittas med HBV har ca 90% chans att få en kronisk infektion. Vad beror detta på?

A

Små barn har mindre förmåga till CD8+-respons, och får istället ett TH2-svar som är oförmåget att eliminera viruset.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

CD8+-celler försvarar oss mot HBV via två huvusakliga mekanismer: Beskriv dessa.

A

Det bästa möjliga försvaret är IFN-y produktion från CD8+-celler, som uppreglerar antiviral proteinproduktion och försvårar infektion i hepatocyter utan att cellen nödvändigtvis kommer till skada.
Den andra mekanismen är den typiska verkningsmekanismen för CD8+-celler: Att binda till MHC-1:Antigen komplex eller antikroppars FC-region, och vid aktivering frisätta perforiner, granulosym och granzymer som inducerar apoptos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur skiljer sig den serologiska bilden hos en patient som vaccinerat sig mot HBV gentemot den hos en patient med en utläkt HBV-infektion?

A

Båda har antikroppar av IgG-klass mot ytantigenet HBsAg, medan bara den som genomgått infektion har antikroppar mot kärnantigenet HBcAg.

17
Q

Vilka markörer kännetecknar en kronisk HBV-infektion gentemot en akut?

A

Typiskt för kronisk sjukdom är att mängden HBsAg i blodet aldrig sjunker, och att vi inte heller utvecklar antikroppar mot dessa. ALAT förblir konstant något förhöjt, och HBV-DNA kan påvisas i blodet.

18
Q

Vad är kopplingen mellan Hepatit B och Hepatit D?

A

Hepatit D är ett parasitisk virus, som enbart kan ge infektion om det redan föreligger HBV-infektion: HDV stjäl HBV-partiklars höljen för att kunna lämna cellen. Behandling av HDV innebär följaktligen att behandla den underliggande HBV-infektionen.

19
Q

Hepatit C är aningen mindre komplext än HBV, då det kodar för enbart 3 strukturella och 6-7 icke-strukturella proteiner. Två mycket viktiga angreppspunkter är NS3 och NS5A/NS5b. Ange funktionen hos dessa.

A

NS3: Proteast / RNA-helikas, cell-transformerande.
NS5A och NS5b är komponenter i virusets RNA-beroende RNA-polymeras. Just detta komplexet är väldigt viktigt: Det är väldigt “slarvigt” och utgör på så vis en virulensfaktor då det ger hypervariabilitet i ytantigen, men slarvigheten gör det till en bra angreppspunkt för antivirala medel.

20
Q

Hur undviker HCV att exponera sina egna ytantigen?

A

HCV är ett lipofilt virus, som klär in sig i LDL och med hjälp av receptorer för dessa tar sig in i hepatocyter.

21
Q

Beskriv principerna vid behandling av HCV-infektion.

A

Förr i tiden behandlade man med IFN-y samt nukleosidanaloger (Ribavirin): Idag ger man kombinerad terapi med minst två av proteashämmare mot NS3 (-provir), NS5A-inhibitorer (-asvir) och polymerasinhibitorer (-buvir).

22
Q

Ange några viktiga frågor att ställa till en patient med misstänkt hepatit/leverpåverkan av okänd anledning.

A

Vaccinationsstatus? Utlandsresa? Nålbruk? Tidigare akut leversjukdom/gulsot? Alkoholvanor (noggrant)? Blodtransfusioner? Tatueringar? Bukbesvär?