”Tillväxt och konjunkturer” Flashcards Preview

Samhällskunskap > ”Tillväxt och konjunkturer” > Flashcards

Flashcards in ”Tillväxt och konjunkturer” Deck (11)
Loading flashcards...
1
Q
  1. Förklara skillnaden och vad som avgör om ekonomin befinner sig i en hög- eller lågkonjunktur.
A

Vid en högkonjunktur är efterfrågan hög på varor och tjänster för människor har pengar att spendera och med en ökad konsumtion kan företag kan i sin tur öka produktionen. Vid en lågkonjunktur är det tvärtom, utbudet är högt men ingen efterfrågan. Det i sin tur leder till minskad produktion och nerskärning av arbetskraft och med en ökad arbetslöshet får människor mindre att handla för.

2
Q
  1. Förklara begreppen: BNP.
A

BNP; Är en förkortning av bruttonationalprodukt, det är ett mått för att mäta hur snabbt den ekonomiska tillväxten sker för länder. För att få fram resultatet mäter man vad ett land producerar i form av tjänster och varor på ett år.

3
Q
  1. Vad innebär begreppen: produktionstak.
A

Produktionstak; När man med hjälp av mer resurser kan effektivisera arbetsmomentet och på så vis öka tjänster och varor man producerar vid varje tillfälle

4
Q
  1. Beskriv fenomenet inflationsspiral.
A

Vid en ökning av efterfrågan sker även en stigande prisbild på de tjänster och varor som berörs, detta är för att företag vill kunna sälja så mycket som möjlig och på så vis gå med vinst. Om sedan företagen inte kan bibehålla produktionen i samma takt som utbudet kräver sker ytligare en ökning i den allmänna prisnivån på varor och tjänster och det uppstår inflation. Med stigande priser på allting vill många passa på att handla innan priset stiger ännu mer, vilket eskalerar det redan otillräckliga utbudet på varor och tjänster för att företagen inte hinner med. Och om inte företagen hinner med, ja då ökar priserna ytterligare.

5
Q
  1. Förklara hur rationalisering uppkommer och vilken konsekvens den leder till.
A

Vid en lågkonjunktur är räntor på lån väldigt låga då passar många företag på att ta lån och med pengarna investerar de i ny teknik och nya produktions metoder. Med den nya tekniken kan man ofta producera mer men med mindre arbetskraft vilket är en nackdel när lågkonjunkturen vänder. När konjunkturen börjar stiga sker efterfrågan på arbetare igen, men de som blivit arbetslösa under lågkonjunkturen finner sig det svårt att finna jobba då många företag har effektiverats och inte behöver lika mycket arbetskraft för att skötas. Sen att kunskaperna de arbetslösa har inom sitt yrke har ändrats om och då behövs inte deras kunskap längre.

6
Q
  1. Vad menade Joseph Schumpeter med begreppet ”kreativ förstörelse”?
A

Då den ständiga förnyelsen om att kunna effektivisera produktion slår ut de företag som inte hinner anpassa sig till processen. Vilket resulterar i många företag trängs undan eller till och med går under vid en lågkonjunktur det skapar sedan en förflyttning av pengar samt arbetskraft från lågpresterande företag till mer högpresterande företag

7
Q

Förklara begreppen: depression.

A

Depression; När ekonomin inom ett land inte har en tillväxt utan istället minskar under en längre period, dvs när ett land har ett lågt BNP under en längre tid.

8
Q

Förklara begreppen: recession.

A

Recession; Antingen sker ingen ökning alls i ekonomin inom ett land eller så är den på väg neråt, dvs när BNP inte växer för ett land eller är till och med på väg att sjunka.

9
Q

Förklara begreppen: graden av arbetsdelning.

A

Graden av arbetsdelning; Människor och företag väljer att specialisera sig inom ett yrke eller område och det leder till att man inte behöver kunna/utföra allt själv utan kan ta hjälp från någon utomstående som är bättre lämpad än sig själv.

10
Q

Vad innebär begreppen: utbud och efterfrågan

A

Utbud; Det som finns att välja på när det kommer till varor och tjänster på marknaden
Efterfrågan; Tjänster och varor som finns på marknaden som hushåll eller företag är villiga att betala för

11
Q

Vad innebär begreppen: överhettning?

A

Överhettning; Hushåll och företag vill spendera mer pengar på tjänster och varor än vad som hinns med att producera