Chapter 33 Face and Neck Trauma Flashcards Preview

A-Para 2 Trauma Mid > Chapter 33 Face and Neck Trauma > Flashcards

Flashcards in Chapter 33 Face and Neck Trauma Deck (55)
Loading flashcards...
1

1. Which of the following bones is part of the cranial vault AND the face? A) Vomer B) Palatine C) Lacrimal D) Ethmoid

Ans: D Page: 1609

2

2. What two major nerves provide sensory and motor control to the face? A) Facial and maxillary B) Facial and trigeminal C) Ophthalmic and vagus D) Maxillary and mandibular

Ans: B Page: 1609

3

3. Blood supply to the face is provided primarily through the: A) temporal artery. B) vertebral artery. C) internal carotid artery. D) external carotid artery.

Ans: D Page: 1609

4

4. The __________ is a cone-shaped fossa that encloses and protects the eye. A) zygoma B) orbit C) condyle D) crista galli

Ans: B Page: 1610

5

5. Which of the following statements regarding the nasal septum is correct? A) The nasal septum may be slightly deviated to one side or the other. B) The nasal septum is comprised mainly of cartilage. C) Inflammation of the nasal septum is common during infection. D) The nasal septum separates the oropharynx and nasopharynx.

Ans: A Page: 1610

6

6. The hyoid bone: A) articulates with the temporal bone at the temporomandibular joint. B) is anatomically attached to the skull and supports the vocal cords. C) floats in the superior aspect of the neck just below the mandible. D) is a hollowed section of bone that provides resonance for the voice.

Ans: C Page: 1611

7

7. Which of the following cranial nerves innervates the muscles that cause motion of the eyeballs and upper eyelids? A) Optic B) Ophthalmic C) Oculomotor D) Trigeminal

Ans: C Page: 1611

8

8. What portion of the eye may become icteric in patients with hepatitis? A) Iris B) Sclera C) Cornea D) Conjunctiva

Ans: B Page: 1611

9

9. The ________ conducts signals to the brain via the optic nerve and interprets them as vision. A) iris B) lens C) pupil D) retina

Ans: D Page: 1611

10

10. The anterior chamber is the portion of the globe between the _____ and the _____, and is filled with _____ humor. A) iris, lens, vitreous B) cornea, iris, aqueous C) lens, iris, vitreous D) lens, cornea, aqueous

Ans: D Page: 1611

11

11. Which of the following statements regarding vitreous humor is correct? A) Vitreous humor is a jelly-like substance that is replenished if lost. B) Vitreous humor fills the posterior chamber and maintains the shape of the globe. C) Vitreous humor is a clear watery fluid that fills the anterior chamber. D) The most significant risk caused by a loss of vitreous humor is infection.

Ans: B Page: 1611

12

12. A patient with a loss of peripheral vision MOST likely has damage to the: A) retina. B) pupil. C) cornea. D) lens.

Ans: A Page: 1611

13

13. The large cartilaginous external portion of the ear is called the: A) ossicle. B) cochlea. C) auricle. D) oval window.

Ans: C Page: 1612

14

14. The middle ear consists of the: A) cochlea and semicircular canals. B) organ of Corti and the external auditory canal. C) inner portion of the tympanic membrane and the ossicles. D) pinna and the exterior portion of the tympanic membrane.

Ans: C Page: 1612

15

15. _________ forms the principal mass of the tooth and is much denser and stronger than bone. A) Pulp B) Dentin C) Enamel D) Gingiva

Ans: B Page: 1612

16

16. Motor function to the muscles of the tongue is provided by the ___________ nerve. A) hypoglossal B) trigeminal C) mandibular D) glossopharyngeal

Ans: A Page: 1613

17

17. In addition to massive bleeding, injury to a carotid or vertebral artery would MOST likely cause: A) hemiparalysis. B) an air embolism. C) severe bradycardia. D) cerebral hypoxia.

Ans: D Page: 1613

18

18. Loss of function of the lower arms and hands following trauma to the anterior neck is indicative of damage to the: A) carotid artery. B) brachial plexus. C) vagus nerves. D) parathyroid glands.

Ans: B Page: 1613

19

19. Open soft-tissue facial trauma following a significant mechanism of injury: A) often requires removal of foreign bodies that are impaled in the face. B) is of most concern due to the possibility of permanent disfigurement. C) suggests that the patient may have a closed head injury or spinal injury. D) dictates the need for immediate intubation to protect the patient's airway.

Ans: C Page: 1618

20

20. When assessing a patient with maxillofacial trauma, it is MOST important to: A) gently palpate the maxilla, mandible, and zygoma to elicit crepitus. B) protect the cervical spine and monitor the patient's neurologic status. C) apply a cervical collar and determine if the patient has visual disturbances. D) have the patient open his or her mouth and assess for dental malocclusion.

Ans: B Page: 1618

21

21. Which of the following is the MOST significant complication associated with a fractured nasal bone? A) Facial swelling B) Lateral displacement C) Damage to the septum D) Posterior epistaxis

Ans: D Page: 1618

22

22. Because significant force is required to fracture the mandible: A) most mandibular fractures are associated with a spinal fracture. B) it is often fractured in more than one place and is unstable to palpation. C) patients with a possible mandibular fracture should be intubated routinely. D) a mandibular fracture can be ruled out in cases of minor blunt facial trauma.

Ans: B Page: 1619

23

23. A fracture of all midfacial bones, separating the entire midface from the cranium: A) is commonly associated with facial elongation and dental malocclusion. B) should be stabilized by placing bulky dressings across the fractured area. C) is almost always accompanied by multiple severe fractures of the mandible. D) is referred to as a Le Fort I fracture and most commonly results from a fall.

Ans: A Page: 1619

24

24. If a patient is unable to follow your finger above the midline following blunt trauma to the face, you should be MOST suspicious for a(n): A) Le Fort II fracture. B) nasal bone fracture. C) orbital skull fracture. D) basilar skull fracture.

Ans: C Page: 1619-1620

25

25. A flattened appearance to the face and loss of sensation over the cheek following blunt facial trauma is MOST indicative of a(n): A) zygomatic fracture. B) orbital skull fracture. C) Le Fort I fracture. D) temporomandibular joint dislocation.

Ans: A Page: 1619-1620

26

26. If you are unable to orotracheally intubate a patient due to massive maxillofacial trauma and severe oropharyngeal and nasopharyngeal bleeding, you would MOST likely have to perform: A) nasotracheal intubation. B) a needle or surgical cricothyrotomy. C) pharmacologically assisted intubation. D) digital (tactile) intubation.

Ans: B Page: 1621

27

27. Appropriate management for a patient with severe epistaxis, tachycardia, and diaphoresis following an injury to the face includes: A) positioning the patient supine and elevating his or her legs 12 to 18 inches. B) administering enough IV crystalloid fluids to maintain adequate perfusion. C) pinching the patient's nares together and instructing him or her to lean back. D) applying direct pressure to the bridge of the nose and keeping the patient calm.

Ans: B Page: 1621

28

28. General care for an eye injury involves: A) applying direct pressure to the globe. B) irrigating the eye with sterile saline solution. C) covering both eyes to minimize further injury. D) applying a cold compress to the eyeball.

Ans: C Page: 1625-1626

29

29. Hyphema is defined as: A) severe ecchymosis to the orbital region. B) blood in the anterior chamber of the eye. C) marked swelling of the globe of the eye. D) double vision following blunt eye trauma.

Ans: B Page: 1622-1624

30

30. Signs and symptoms of retinal detachment include: A) flashing lights, specks, or floaters in the field of vision. B) double vision and partial or complete loss of peripheral vision. C) immediate pain and total loss of vision following blunt eye trauma. D) paralysis of upward gaze and greater than 50% loss of central vision.

Ans: A Page: 1623